Το κιτρίνισμα των δοντιών με την πάροδο των χρόνων είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Η διατροφή και η ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική φθορά των δοντιών. Και επειδή κανείς δεν είναι τέλειος η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικάσια η οποία εφαρμόζεται από πολύ παλιά! Σύμφωνα με το βιβλίο του καθηγητή Γερ.Π. Δουβίτσα "Λεύκανση των δοντιών", η λεύκανση των δοντιών με χημικούς τρόπους ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια!
Η πρώτη εφαρμογή έγινε από τον Dwinelle τo 1848 με την χρησιμοποίηση χλωριούχου νάτριου, έως ότου μετά από πολλές έρευνες και τεχνικές να φτάσουμε στις δύο τελευταίες μεθόδους:
-
στο υπεροξείδιο του καρβαμιδίου με τη χρήση ατομικών ναρθηκών στο σπίτι,
-
και στο υπεροξείδιο του υδρογόνου με την ενεργοποίηση φωτεινής πηγής στο ιατρείο.
Η λεύκανση των δοντιών είναι μια ανώδυνη οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία απομακρύνονται οι χρωστικές και οι δυσχρωμίες των δοντιών. Οι πιο συχνές αιτίες που δημιουργούν αυτούς τους λεκέδες στα δόντια είναι η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, η χρήση καπνού και η μη σωστή στοματική υγιεινή. Άλλες εσωτερικές αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική έκθεση σε φθόριο κατά την παιδική ηλικία, η λήψη τετρακυκλινών κατά την διάρκεια της κύησης από την μητέρα ή κατά την διάρκεια των πρώτων 8 χρόνων του παιδιού.
Τέλος, ένας τραυματισμός ενός δοντιού είναι ικανό να προκαλέσει δυσχρωμία στα δόντια.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την λεύκανση είναι το υπεροξείδιο του οξυγόνου ή το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, αναλόγως το περιστατικό.
Η λεύκανση μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι. Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με ειδικά εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. σκευάσματα και τη συμβολή ειδικών φωτεινών συσκευών. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται χρησιμοποιώντας νάρθηκες λεύκανσης, τα λεγόμενα μαλακά μασελάκια, όπου κατασκευάζονται ειδικά για εσάς και εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια σας. Εσείς απλά τοποθετείτε το λευκαντικό τζέλ, κατά τις υποδείξεις πάντα του θεράποντος ιατρού σας.
Εδώ θα σας απαντήσουμε ότι η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την απόχρωση των δοντιών σας και τον τρόπο που θα γίνει η λεύκανση. Αν γίνει δηλαδή στο ιατρείο και στο σπίτι.
Η λεύκανση είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία αρκεί να γίνεται από τον οδοντίατρό σας με το σωστό τρόπο και χρησιμοποιώντας υλικά εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ.
Το καλύτερο είναι πριν κάνουμε λεύκανση να επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας και να ενημερωθούμε κατάλληλα για την όλη διαδικασία.
Κοντοπάνος Χρήστος
Χειρούργος οδοντίατρος
Πηγή: Γεράσιμος Π.Δουβίτσας: «Η Λεύκανση των Δοντιών»,
Εκδόσεις Οδοντιατρικό Βήμα, Αθήνα 2008